VRIENDEN VAN HEVERLEEBOS EN MEERDAALWOUD vzw

EREGALERIJ DEEL 1 | EREGALERIJ DEEL 2

DE KOESTERBOMEN EREGALLERIJ

In het voorjaar hebben tweeënveertig Leuvenaars hun koesterboom genomineerd voor deze eregalerij.

 

Ook na de einddatum bleven fanatieke boomliefhebbers hun nominatie doorsturen. Daaruit blijkt dat mensen zich verbonden voelen met hun stadsbomen.

Meerdere verhalen lokten een spontane glimlach uit vanwege de herkenbaarheid. Andere verhalen hadden eerder een trieste ondertoon. Waar inwoners vrezen voor het verdwijnen van hun prachtige bomen. Enkele veteraanbomen krijgen wat meer bekendheid.

 

Deze lijst werd opgevraagd door de groendienst van Leuven. Zij willen bomen wat meer in de kijker zetten en zullen bij sommige exemplaren infobordjes plaatsen.

En zo is onze doelstelling bereikt: inwoners en stadsdiensten warm maken voor het behoud van deze prachtige levende natuur in de stad. Dank voor alle inzendingen!

Yvette Toison

 

1. DE KOESTERBOOM VAN LUT, STIEN EN NIELS UIT HEVERLEE

Lut, Stien en Niels

 

uit Heverlee nomineren deze

 

THUJA,

 

achter de Sint-Lambertuskerk te Heverlee.

 

Deze wintergroene conifeer uit de Cipresfamilie  wordt ook ‘Levensboom’ genoemd, een boom uit het Bijbelse paradijs waarvan de vruchten eeuwig leven geven.

Volgens Lut genieten de kinderen  ervan om in die boom te klimmen, al generaties lang. Heb jij dat stiekem ook gedaan Lut? Stien en Niels vinden de boom super om in te klimmen!

TERUG NAAR TOP

2. DE KOESTERBOOM VAN FILLE UIT HEVERLEE

FILLE uit Wezemaal nomineert deze

 

PLATANEN

 

naast het oude gemeentehuis van Heverlee.

 

De gewone plataan of Platanus acerifolia is een snelgroeiende kruising van de oosterse en de westerse plataan. De boom wordt dikwijls aangeplant voor schaduw en om zijn sierwaarde in straten en op pleinen. Opvallend is de afschilferende schors.

Fille heeft één vierde eeuw in de schaduw van deze platanen gewerkt in de bibliotheek van Heverlee.

 

TERUG NAAR TOP

3. DE KOESTERBOOM MARLEEN EN TILLE UIT HEVERLEE

MARLEEN en TILLE

 

uit Heverlee nomineren deze mooie, solitaire

 

TREURBEUK

 

in het Arenbergpark te Heverlee.

Fagus sylvatica ‘pendula’ of treurbeuk is een echte blikvanger. De slappe zijtakken hangen als gordijnen naar beneden, vaak tot op de grond.

Marleen vindt dat deze sierlijke boom een leuke speelhut is voor kinderen.

 

TERUG NAAR TOP

4. DE KOESTERBOOM BJORN UIT HEVERLEE

BJORN

 

uit Heverlee nomineert deze twee

 

ZOMEREIKEN

 

in het Arenbergpark bij het kapelletje.

Quercus robur of zomereik is een zeer lang levende, Europese , hardhout leverende loofboom. De eik heeft zich na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Europa naar onze streken verspreid. We noemen hem daarom een inheemse soort.

Voor Bjorn zijn deze eiken sinds lang zijn trouwe buren.

 

 

TERUG NAAR TOP

5. DE KOESTERBOOM VAN WOUTER UIT LEUVEN

WOUTER

 

nomineert deze hele

 

PARTIJ BOMEN EN STRUIKEN

 

aan het kruispunt van de Tervuursepoort ter hoogte van de parking aan de frituur.

Het gaat om meerdere bomen en struiken die gefaseerd in blad komen en een groene emissiebuffer vormen voor de woningen van de groenveldstraat.

 

 

6. DE KOESTERBOOM VAN MATTHIAS UIT HEVERLEE

MATTHIAS

 

uit Heverlee nomineert deze

 

TWEE ZOMEREIKEN

 

op de Toverberg in Egenhoven.

Quercus robur of zomereik is een lang levende, Europese, hardhout leverende loofboom. De eik heeft zich na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Europa naar onze streken verspreid. We noemen hem daarom een inheemse soort.

Vroeger was de Toverberg één en al weide en akkers, met een rijke natuur, maar sinds zoveel  jaar wordt het hier helemaal volgebouwd en dat is natuurlijk zonde. Op het hoogste stuk van de Toverberg staan gelukkig nog twee zomereiken.

TERUG NAAR TOP

7. DE KOESTERBOOM VAN BOSWACHTER MARC  UIT HEVERLEE

Boswachter MARC

 

uit Heverlee nomineert deze

 

FLADDERIEP

 

in Egenhovenbos.

Ulmus laevis behoort tot de iepenfamilie en komt van nature voor in Europa. De boom kan goed tegen periodieke hoge waterstanden, wat hem ten goede komt in het vochtige Egenhovenbos.

Marc schrijft: Een iep is een zeldzame verschijning. De fladderiep is vrij resistent aan de iepenziekte. In heel Heverleebos en Egenhovenbos weet ik er maar één staan. De iep was vroeger de eik van de arme mens. In oude kasten vind je nog veel iepenhout terug. Het hout heeft een tekening die ietwat aan de eik met zijn ‘spiegels’ doet denken.

 

TERUG NAAR TOP

8. DE KOESTERBOOM VAN STEVEN UIT ROTSELAAR

STEVEN

 

 uit Rotselaar nomineert de grote

 

TAMME KASTANJES

 

op de hoek van de Huttenlaan en de Prosperdreef (bij Woudlucht).

Castanea sativa of tamme kastanje is een loofboom uit de napjesdragersfamilie, die van nature voorkomt in het Middellandse zeegebied. Onderzoek heeft uitgewezen dat de boom al sinds de late IJzertijd in onze streken groeide. Waarschijnlijk hebben de Kelten de soort vanuit Zuid-Europa meegebracht omwille van de lekkere vruchten.

In zijn kindertijd keek Steven er elk jaar naar uit om met andere kinderen kastanjes te gaan rapen tussen de bladeren op de grond.

TERUG NAAR TOP

9. DE KOESTERBOOM VAN BOSWACHTER MARC UIT HEVERLEE

Boswachter MARC

 

uit Heverlee nomineert deze

 

MILLENIUMBOOM

 

in het arboretum van Heverleebos.

In het jaar 2000 werd deze boom aangeplant in samenwerking met de groendienst van Leuven. Er werd voor een Zelkova serrata gekozen omdat dat geslacht tot de iepenfamilie behoort en iepen bijna allemaal uitgestorven zijn door de iepenziekte. De boom luidde ook een nieuw beheer in voor het arboretum van Heverleebos: een landschappelijk en ecologisch collectiebeheer met een mozaïek aan open ruimten.

 

TERUG NAAR TOP

10. DE KOESTERBOOM VAN RITA UIT HEVERLEE

RITA

 

uit Heverlee  nomineert dit groepje

 

LINDEBOMEN

 

in de weide van het H.Hartinstituut te Heverlee (gezien vanuit de Groenstraat).

Tilia of linde komt voor in het noordelijk deel van Europa. De linde heeft zijn biotoop met name in beekdalen. Gecultiveerde lindebomen worden veel aangeplant in parken, langs dreven en in de stad. Een bloeiende linde lokt in juni wel honderden bijen en hommels naar zijn lekker geurende bloemen.  Heel typerend is de wortelopslag onderaan de stam, jonge scheuten waarmee de boom zich kan vermeerderen.

Rita hoopt dat dit mooie, rustieke landschap bewaard blijft en niet ten prooi valt van de recente bouwwoede in de Groenstraat.

 

TERUG NAAR TOP

11. DE KOESTERBOOM VAN HILDE UIT HEVERLEE

HILDE

 

uit Heverlee nomineert deze merkwaardige

 

ZOMEREIK

 

met een stamomtrek van vier meter. Hij staat op een kleine helling, op een hoekterrein tussen de Geldenaaksebaan en de Milseweg in Heverlee.

Quercus robur  of zomereik is een lang levende, hardhout leverende loofboom. De eik heeft zich na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Europa naar onze streken verspreid. We noemen hem daarom een inheemse soort.

TERUG NAAR TOP

12. DE KOESTERBOOM VAN PIETER UIT BIERBEEK

PIETER

 

uit Bierbeek nomineert deze merkwaardige

 

NOORSE ESDOORN

 

Noorse esdoorn of Acer platanoides komt oorspronkelijk uit Midden – en Oost-Europa, maar is in onze streken ingeburgerd. Acer betekent scherp; het hout werd voor speren gebruikt. Platanoides betekent gelijkend op de plataan.

 

De bladeren zijn handlobbig met 5 tot 7 toegespitste lobben. De vleugels van de vruchten staan ongeveer in elkaars verlengde. Bij harde wind kunnen de vruchten tot vier kilometer ver worden weggeblazen en tot 1000 m hoog in de lucht opstijgen (helikoptertjes).

 

Pieter herinnert zich de vele speelmomenten op het Philipspleintje. Opvallend zijn de vier grote takken. Waarschijnlijk is de boom vroeger gekandelaard, d.w.z. geknot in de vorm van een kandelaar.

TERUG NAAR TOP

13. DE KOESTERBOOM VAN JAN UIT WIJGMAAL

JAN

 

uit Wijgmaal nomineert deze

 

PLATAAN

 

op het plein aan de Remylaan van Wijgmaal.

De gewone plataan of Platanus acerifolia is een snel groeiende kruising van de oosterse en de westerse plataan.De boom wordt dikwijls aangeplant voor schaduw en om zijn sierwaarde in straten en op pleinen. Opvallend is de afschilferende schors.

Jan kiest één van de vele stoere bomen op het pleintje: zijn naam is Stoere. Alle bomen stelen mijn hart, zegt  Jan. Eén van hen roept mij op om hem aan te raken, tegen hem te leunen, hem te horen, met hem aan de andere kant van de natuur te komen, met hem één te zijn en zoals R.M. Rilke schrijft: ‘Ja mehr noch, zich hatte das Gefühl , bei weitem mehr Baum als Mensch zu sein’

TERUG NAAR TOP

14. DE KOESTERBOOM VAN FREDERIK UIT HEVERLEE

FREDERIK

 

uit Heverlee nomineert deze prachtige

 

LINDE

 

in zijn tuin.

Tilia of linde komt voor in het noordelijk deel van Europa. Gecultiveerde lindebomen worden vaak geplant in parken en tuinen of langs dreven. Een bloeiende linde lokt in juni talrijke bijen en hommels naar zijn lekker geurende bloemen. Van deze bloempjes kan je lekkere thee maken.

Frederik zegt dat hun linde reeds honderd jaar oud is.

 

TERUG NAAR TOP

15. DE KOESTERBOOM VAN ANN UIT KESSEL-LO

ANN

 

uit Kessel-lo nomineert deze grote

 

PAARDENKASTANJE

 

op het Vredeplein in Kessel-lo.

Aesculus of paardenkastanje behoort tot een heel andere familie dan tamme kastanje en komt voornamelijk voor op het noordelijk halfrond. De witbloeiende Aesculus hippocastanum heeft handvormige samengestelde bladeren. Helaas heeft de soort af te rekenen met de paardenkastanjemineermot, waardoor vroegtijdig bladval optreedt en de boom verzwakt. Gelukkig brengt de groendienst een feromonenval aan in de boom om de motjes in de val te lokken.

Ann zegt dat het een heel bijzondere boom is. Volgens haar werd er ooit een loot ingeplant van een andere kastanje. In het voorjaar bloeit hij in twee kleuren, roze en wit. Ann zag nooit eerder zo’n boom en hoopt dat hij daar nog lang blijft staan.

TERUG NAAR TOP

16. DE KOESTERBOOM VAN KAREL UIT HEVERLEE

KAREL

 

uit Heverlee nomineert deze

 

SPAANSE AAK

 

aan zijn winkel te Korbeek-lo.

Acer campestre of veldesdoorn is meestal een struik en is waarschijnlijk de eerste esdoornsoort die ons land na de ijstijd op eigen kracht bereikt heeft. Het gaat hier om een gecultiveerde soort.

Karel heeft deze boom in een pot geplant als symbool voor de energie die hij de voorbije vijf jaar in zijn winkel gestoken heeft. Het was de start van iets nieuws, iets moois,  de afsluiting van een emotioneel verhaal. Het boompje staat ook symbool voor de nieuwe inrichting van de parking en voor een duurzamere wereld.

TERUG NAAR TOP

VHM vzw - Infocentrum Waversebaan 66, 3001 Heverlee - Telefoon en fax: 016/23 05 58 - e-mail: infocentrum@vhm.be - Privacyverklaring