VRIENDEN VAN HEVERLEEBOS EN MEERDAALWOUD vzw

DE KOESTERBOMEN EREGALLERIJ - DEEL 2

17. DE KOESTERBOOM VAN KARINE UIT LEUVEN

KARINE

 

uit Leuven nomineert deze majestueuze

 

RODE BEUK

 

in de Erasmustuin te Leuven.

Fagus sylvatica ‘Atropunicea ‘of bruine beuk is een plant uit de napjesdragersfamilie en komt van nature voor in Europa.Beuken houden in de winter het roodbruine blad vast tot het voorjaar. De beuk vraagt een goed doorlatende grond, waar genoeg lucht moet inzitten. Beuk leeft in symbiose met een schimmel in de grond.

Ik woon er vlak bij, zegt Karine, en ik herinner mij als kind een immense rode beuk in de tuin van een tante, waar ik veel plezier heb beleefd. De donkerrode kleur maakt deze boom uniek. In een drukke straat als de Blijde Inkomststraat is het groen van de Erasmustuin een oase.

TERUG NAAR TOP

18. DE KOESTERBOOM VAN JAN UIT HEVERLEE

JAN

 

uit Heverlee nomineert deze

 

RODE PAARDENKASTANJES

 

in de Erasmustuin te Leuven.

Aesculus carnea of rode paardenkastanje lijkt sterk op de witte paardenkastanje. Maar de bloemenpluim is roze. Hij wordt in mindere mate aangetast door de mineermot. Deze cultivar groeit trager dan zijn witte soortgenoot.

Deze bomen herinneren Jan aan zijn studententijd.

 

TERUG NAAR TOP

19. DE KOESTERBOOM VAN ANA UIT LEUVEN

ANA

 

uit Leuven nomineert deze twee

 

GINKGO BILOBA’S

 

in het stadspark te Leuven.

De Japanse notenboom of Ginkgo is afkomstig uit China,  maar is via Japanse tempeltuinen door ontdekkingsreizigers meegebracht uit het verre oosten. De soort is tweehuizig, d.w.z. dat er mannelijke en vrouwelijke bomen bestaan. Aan de vrouwelijke boom groeien in het najaar een soort nootachtige vruchten. Nadat de vrucht is afgevallen  en begint te rotten verspreidt ze een onaangename geur. ‘Jinkwo’ betekent in het Japans zilveren abrikoos .

We hebben meer dan twintig jaar in de buurt gewoond, zegt Ana. Omdat we geen tuin hadden was het stadspark onze tuin.

 

TERUG NAAR TOP

20. DE KOESTERBOOM VAN JOS & PATRICIA UIT HEVERLEE

JOS & PATRICIA

 

uit Heverlee en Patricia uit Haasrode nomineren  deze

 

‘BOOM VAN ’T GROOT VERDRIET’

 

in de Naamsestraat.

Styphnolobium japonicum of Japanse honingboom is een bekende boom uit de vlinderbloemenfamilie. De boom bloeit in augustus met roomwitte bloemenpluimen die veel nectar bevatten. Daarom wordt de boom druk bezocht door de honingbij.

Patricia zegt dat ze in de jaren ’70 school liep in ’t Paridaens en elke dag voorbij deze boom liep.

Dat ze hem goed ‘soigneren’! Ik ken weinig van boomsoorten…, ik ken een eik en een den. En de spar, maar dat is alleen om te winkelen, vrees ik.

 

 

TERUG NAAR TOP

21. DE KOESTERBOOM VAN WIM UIT LEUVEN

WIM

 

uit Leuven nomineert de virtuele

 

BEUK

 

bij het Hogeheuvelcollege, Naamsestraat  te Leuven.

Omdat hij er niet meer is maar je nog wel ziet waar hij gestaan heeft: nl. aan de vorm van het nieuwe gebouw van de Faculteit Economie. De arme boom heeft de bouwwerf niet overleefd.

Nu staat er een plataan, met een ruime boomspiegel, bekleed met klimop, om de wortels te beschermen tegen het jonge geweld van de studenten.

 

TERUG NAAR TOP

22. DE KOESTERBOOM VAN GERMAINE UIT VELTEM-BEISEM

GERMAINE

 

uit Veltem-Beisem nomineert deze

 

NOORSE ESDOORN

 

op de hoek van de Naamsestraat en de Verkortingstraat.

Acer platanoides of Noorse esdoorn komt van nature voor in Europa. De bloeiwijzen verschijnen het eerst  voor de blaadjes. Bij harde wind kunnen de gevleugelde vruchten tot vier kilometer ver weggeblazen worden.

Toen mevrouw Hilde haar dameskledingwinkel tien jaar geleden uitbreidde,  wilde ze ook aan de verfraaiing van haar straat bijdragen door een boom te planten. Daarvoor spaarde zij een inham in haar hoekpand uit. De groendienst van de stad vond dat een goed idee en stak een handje toe.

 

TERUG NAAR TOP

23. DE KOESTERBOOM VAN BART UIT HOLSBEEK

BART

 

uit Holsbeek nomineert deze

 

RODE BEUK

op de speelplaats van het Sint-Pieterscollege te Leuven.

Fagus sylvatica ‘Atropunicea ‘of bruine beuk is een plant uit de napjesdragersfamilie en komt van nature voor in Europa.Beuken houden in de winter het roodbruine blad vast tot het voorjaar. De beuk vraagt een goed doorlatende grond, waar genoeg lucht moet inzitten. Beuk leeft in symbiose met een schimmel in de grond.

Deze boom werd eind jaren ’80 geplant. Ondertussen zijn  nog enkele lindebomen geplant. Heerlijk om in hun schaduw te zitten.

TERUG NAAR TOP

24. DE KOESTERBOOM VAN RENE UIT HEVERLEE

RENE

 

uit Heverlee nomineert de

 

TULPENBOOM

 

in de Kruidtuin van Leuven.

De bloem van de Liriodendron tulipifera of tulpenboom heeft de vorm van een tulp. Vandaar de naam. Maar het blad heeft ook een speciale vorm, het lijkt wel of er een stuk afgeknipt is. In het najaar kleuren de bladeren in schitterende tinten van goudgeel.

Deze boom is zowel indrukwekkend door zijn grootte als aantrekkelijk door zijn gewrongen stam en grillige takken. Hij doet mij ook telkens denken aan het geheimzinnige verhaal van Edgar Allan Poe: De Gold-Bug (vertaald als de gouden kever).

 

TERUG NAAR TOP

25. DE KOESTERBOOM VAN ZSOFIA UIT LEUVEN

ZSOFIA

 

uit Leuven nomineert deze

 

WINTERLINDES

 

op de hoek van Craenendonck en de Lei.

Tilia cordata of kleinbladige linde komt in Europa in het wild voor. Hij wordt ook als sier- of schaduwboom aangeplant. Omwille van zijn hartvormige bladeren wordt de linde ook wel eens de boom van de liefde genoemd.

Wanneer Zsofia na een verre reis thuiskomt in het centrum van Leuven, passeert ze dit viertal bomen even om goeiendag te zeggen.’ Ik vind het telkens spannend hoe ik ze aantref: in volle bloei of helemaal kaal? Zit er iemand op het bankje onder? Indien niet, ga ik de bomen even vergezellen’, schrijft Zsofia.

 

 

TERUG NAAR TOP

26. DE KOESTERBOOM VAN KRISTIAAN UIT LEUVEN

KRISTIAAN

 

 uit Leuven nomineert deze

 

RODE BEUK

 

 in het centrum van het Bruulpark.

Fagus sylvatica ‘Atropunicea ‘of bruine beuk is een plant uit de napjesdragersfamilie en komt van nature voor in Europa. Beuken houden in de winter het roodbruine blad vast tot het voorjaar. De beuk vraagt een goed doorlatende grond, waar genoeg lucht moet inzitten. Beuk leeft in symbiose met een schimmel in de grond.

 Het is een mooie boom in het centrum van het park, zegt Kristiaan. Hij beschermt ook tegen fijn stof, hij verenigt mensen als plaats van afspraak. Hij is echter met ziekte of dood bedreigd door de aanleg van een parking onder het Bruulpark.

TERUG NAAR TOP

27. DE KOESTERBOOM VAN VEERLE, MICHAEL EN MARIE-CLAIRE UIT LEUVEN

Veerle, Michael en Marie-Claire

 

uit Leuven nomineren alle

 

HOOGSTAMMIGE BOMEN

 

in het Bruulpark.

Veerle schrijft: In de jaren ’80 woonden we met 3 kleine kinderen in de P.Coutereelstraat, tegenover de Bruul, het speelterrein van onze kinderen en onze ‘buitenplek’. Onze kinderen hebben er leren lopen en fietsen. Later speelden ze er basket, voetbal, petanque, …Ik bewonder er dagelijks de oude kastanje, linde en beuk.

Michael zegt: Die bomen hebben onze steun hard nodig omwille van de plannen van het stadsbestuur, om onder het park een ondergrondse parking te maken.

Marie-Claire wil de bomen beschermen, omdat ze de ‘groene longen’ van Leuven-centrum zijn, omdat ze schaduw geven, omdat ze de toekomst voor onze kinderen zijn en omdat we ze slechts ‘te leen’ hebben.

TERUG NAAR TOP

28. DE KOESTERBOOM VAN JOOST UIT KESSEL_LO

JOOST

 

uit Kessel-Lo nomineert deze

 

HAAGBEUK

 

op de voormalige Accosite in de Kaboutermansstraat.

Carpinus betulus of haagbeuk is een inheemse loofboom uit de berkenfamilie en is een kensoort van het Eiken-haagbeukenbos. Volwassen meikevers voeden zich met de bladeren en de bloemen. Hij is zeer geschikt  als haagplant en daarom ontstaat er dikwijls verwarring: wat is het verschil tussen een haagbeuk en een beukenhaag?

Joost wil dat de boom beschermd wordt tijdens de toekomstige bouwwerken. Want hier komt een heel nieuw wooncomplex.

TERUG NAAR TOP

29. DE KOESTERBOOM VAN FIORELLA UIT KESSEL-LO

FIORELLA

 

uit Kessel-Lo nomineert deze

 

ZOMERLINDE

 

in het Luxemburgcollege, Vaartstraat.

Tilia  platyphyllos   of grootbladige linde zien we geregeld als stadsboom, bij kapellen en als vaste bewoner van landgoedbossen. Linden waren vroeger vrij algemene bomen in onze bossen. Bijna alles van de boom werd gebruikt: het hout voor houtskool, de bast voor touwen, het loof als veevoer in de winter, de bloempjes voor thee. Ze verspreiden ’s zomers een heerlijke geur.

Fiorella vindt het een statige, mooie boom.

 

TERUG NAAR TOP

30. DE KOESTERBOOM VAN YVETTE UIT HEVERLEE

YVETTE

 

uit Heverlee nomineert deze

 

ZOMEREIK

 

in de tuin van museum M.

Quercus robur of zomereik is een zeer lang levende, Europese , hardhout leverende loofboom. De eik heeft zich na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Europa naar onze streken verspreid. We noemen hem daarom een inheemse soort.

De eik speelt in de geschiedenis van vele Europese volken een speciale rol. De Germanen vereerden de eik als heilige boom van de dondergod Donar, ook wel Wodan/Odin genoemd.

Deze zomereik werd in 1930 als ‘Vrijheidsboom’ geplant, naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van België. Bij de bouw van het nieuwe museum heeft de architect rekening gehouden met deze waardevolle boom. Een houten platform rond de stam vermijdt verdichting van de bodem door te veel betreding in de tuin.

TERUG NAAR TOP

31. DE KOESTERBOOM VAN LINDA UIT BIERBEEK

LINDA

 

uit Bierbeek nomineert deze

 

ESDOORN

 

in het Pauscollege te Leuven.

Acer pseudoplatanus of gewone esdoorn is een inheemse loofboom, sedert lang ingeburgerd in onze streken. De bladeren zijn vijflobbig en handnervig, bovenaan donkergroen. De soort heeft gevleugelde vruchten, die twee aan twee bij elkaar zitten, de zogenaamde ‘helikoptertjes’.

Linda zegt: ik leerde deze mooie boom kennen op de geleide bomenwandeling tijdens de ‘Klimaatweek’. Ik maak me zorgen over de fietsenstalling die te kort bij de wortels ligt. Misschien kan deze nominatie leiden tot een betere regeling, die goed is voor boom en fietsers.

 

 

TERUG NAAR TOP

VHM vzw - Infocentrum Waversebaan 66, 3001 Heverlee - Telefoon en fax: 016/23 05 58 - e-mail: infocentrum@vhm.be - Privacyverklaring