VRIENDEN VAN HEVERLEEBOS EN MEERDAALWOUD vzw

VHM vzw - Infocentrum Waversebaan 66, 3001 Heverlee - Telefoon en fax: 016/23 05 58 - e-mail: infocentrum@vhm.be

VHM WANDELINGEN

AUGUSTUS 2017

VRIJDAG 11 AUGUSTUS OM 19 UUR

IN MEMORIAMWANDELING VOOR OVERLEDEN VHM-LEDEN

o.l.v. Marc Artois

 

Vertrekplaats: parking Speelberg, Weertsedreef in Sint-Joris-Weert

 

Herdenking van onze overleden leden. Maximum 2 km langs rolstoelpad (van 19 uur tot 20.30 uur). Iedere deelnemer krijgt de kans een overleden lid of een dierbare te vermelden. Enkele poëtische teksten. Stilte.

Let wel: wie voor 28 juli de naam van de overledene mailt naar infocentrum@vhm.be vindt die naam in augustus (tot 11/08/2017) op onze website www.vhm.be

 

 

ZONDAG 13 AUGUSTUS OM 14.30 UUR

HEUVELKANTWANDELING (MEERBEEK-LEEFDAAL-BERTEM)

o.l.v. Germaine Heeren

 

Vertrekplaats: Sint-Antoniuskerk, Sint-Antoniusstraat 24, Meerbeek

Openbaar Vervoer: bus 651- vertrek aan Station Leuven om 14.03 uur. Afstappen aan halte  Gemeentehuis om 14.19 uur. Vandaar  +/- 200 m via eerste straat rechts naar de afspraakplaats.

Afstand: ongeveer 10 km. Afkorting mogelijk tot 8 km.

 

Langs holle wegen en weidse landschappen klimmen wij van het overstromingsgebied van de Dijle met zijn vele beekjes naar het Brabants plateau richting Leefdaal en gaan via de Walenpot, ook Tomme genoemd, naar de radartorens van Bertem (94m hoog) dwars door het prachtige eikenbos om langs trage wegjes terug af te zakken naar ons vertrekpunt.

ZONDAG 20 AUGUSTUS OM 14.15 UUR

DE VOER: VAN MONDING TOT EGENHOVEN

o.l.v. Yvette Toison

 

Vertrekplaats: Egenhoven kapel, bushalte Sint-Jansbergsesteenweg

Openbaar vervoer: Buslijn 395, halte Egenhoven. Om 14.36 uur naar Leuven, halte Dirk Boutslaan

Afstand: ongeveer 7,5 km / 2,5 uur

 

Om 14.36 uur stipt nemen wij (in groep) in Egenhoven lijnbus 395 naar Leuven en stappen af in de Dirk Boutslaan. Langs de Vismarkt en de Sint-Geertruiabdij wandelen we richting Sluispark, naar de monding van de Voer. We volgen de overdekte Voer in de stad. De Fonteinstraat met park La Vignette, via het Hambrugpad en de Bruul naar de Tessenstraat of de ‘boemekes’ zoals de Leuvenaars deze straat noemen. Binnenkort wordt de Voer ook hier wat opengelegd. Over het Sint-Jacobsplein door de Kruidtuin, langs de Heilige Geeststraat en het De Greefplein terug naar de opengelegde Voer op de Kapucijnenvoer. We steken de ring over en zien hoe de Voer onder de grond verdwijnt. De grote gele kwikstaart nestelt onder de brug. Doorheen het Arenbergpark wandelen we naast de rechtgetrokken Voer langs Alma 3. We steken de Celestijnenlaan over en volgen de Voer doorheen de wetenschapscampus naar Egenhovenbos. Hier mag de Voer weer vrij meanderend stromen tot in Egenhoven, ons eindpunt. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

 

 

ZONDAG 27 AUGUSTUS VAN 10 TOT 18 UUR

AUTOVRIJE ZONDAG LEUVEN: VHM-ACTIVITEITEN + WANDELING “MUREN VOL GROEN” (14 UUR)

o.l.v. Mia Brugmans

 

Vertrekplaats: Grote Markt in

 Leuven

 

VHM zal aanwezig zijn op de Autoloze Zondag in Leuven met een infostand op de Grote Markt (voor het stadhuis) en tal van activiteiten.

 

Van hieruit vertrekt om 14 uur ook de wandeling “Muren vol groen”.

Oude muren en gebouwen vormen een bijzonder milieu en herbergen heel wat typische planten en ook kleine dieren. Het duurt vele jaren voor een muur verweert en geschikt is voor het groeien van planten. We kunnen dus best zuinig zijn op die schaarse mooie oude muren, begroeid met wilde planten zoals varens, bloemplanten,  mos en korstmos.

Langzaam dringt het overal door dat groen onontbeerlijk is in de stad. Ook de bewoners kunnen hun stukje stad vergroenen. Mensen houden van tuintjes. Waar een paar stoeptegels ontbreken, kan een geveltuin ontstaan, een klimroos tegen de gevel, clematis of blauwe regen, een druivelaar of wilde wingerd of wat klimop. Het maakt een heel verschil! We geven aandacht aan de verschillende ‘muren vol groen’ in de stad.

MAANDAG 28 AUGUSTUS OM 14.30 UUR

LIGHT-STADSWANDELING: MUREN VOL GROEN o.l.v. Jan De Smet

 

Vertrekplaats: Grote Markt in Leuven

 

Oude muren en gebouwen vormen een bijzonder milieu en herbergen heel wat typische planten en ook kleine dieren. Het duurt vele jaren voor een muur verweert en geschikt is voor het groeien van planten. We kunnen dus best zuinig zijn op die schaarse mooie oude muren, begroeid met wilde planten zoals varens, bloemplanten, mos en korstmos.

Langzaam dringt het overal door dat groen onontbeerlijk is in de stad. Ook de bewoners kunnen hun stukje stad vergroenen. Mensen houden van tuintjes. Waar een paar stoeptegels ontbreken, kan een geveltuin ontstaan, een klimroos tegen de gevel, clematis of blauwe regen, een druivelaar of wilde wingerd of wat klimop. Het maakt een heel verschil! We geven aandacht aan de verschillende ‘muren vol groen’ in de stad.

TERUG NAAR TOP

 

SEPTEMBER 2017

ZONDAG 3 SEPTEMBER OM 14.30 UUR

SINT-KAMILLUSWANDELING IN KORBEEK-LO (BIERBEEK)

o.l.v. Hugo Dehennin

 

Vertrekplaats: Parking Carrefour in Korbeek-Lo (Vlinderlaan, voor Brico Garden)

Openbaar vervoer: lijn 7 (halte Korbeek-Lo Oaselaan), lijn 8 (halte Vlinderlaan) of 380 (halte Vlinderlaan)

Afstand/duur: ongeveer 9 km / 3 uur

 

De eerste paar honderd meters van deze wandeling voeren ons door een ‘saaie’ (?) verkaveling in de buurt van de Carrefour. Wat verder liggen het Papieren Moleken, de H.-Geesthoeve en het Dalemhof in het prachtige decor van de Molenbeekvallei, het groene lint tussen Lovenjoel, Bierbeek en Leuven. Door de velden wandelen we voorbij een natuurreservaatje, waar aan waardevol vogelringwerk wordt gedaan. We volgen de Molenbeek voorbij het gehucht Huiskens en komen aan het Vijverhof. Via het oude station van Korbeek-Lo en Sint-Kamillus komen we aan een prachtige veldweg, waar ooit interessante ontdekkingen werden gedaan. En de holle weg van de Herpendalstraat heeft elk seizoen iets moois te bieden. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

 

 

ZONDAG 10 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAG IN ABDIJ VAN PARK IN HEVERLEE

 

Net als vorige jaren zal VHM aanwezig zijn met een infostand en dierenquiz op de Open Monumentendag in Abdij van Park in Heverlee. Meer info vind je weldra op www.vhm.be

ZONDAG 17 SEPTEMBER

DAGTOCHT DOOR DE DEMERBROEKEN VAN TESTELT NAAR ZICHEM EN TERUG

o.l.v. Marc Artois

 

Vertrekplaats: Station Leuven 8.34 uur trein op perron 8 (IC 2607 naar Hasselt). Aankomst in Testelt om 8.57 uur. Voor hen die de wagen verkiezen: parking aan station Testelt om 9 uur.

Einde: ten laatste om 17.02 uur station Testelt met aankomst te Leuven om 17.27 uur. (IC 2638 naar Antwerpen-Centraal)

Praktisch: goede stapschoenen zijn aangeraden (laarzen indien veel regen in de dagen voorafgaand aan de wandeling); een muggen/dazen-beschermmiddel is ten zeerste aangeraden...

Afstand: ongeveer 16 km.

 

Onderweg laten we ons bekoren via enkele beschrijvingen van landschap en natuur aan de hand van Ernest Claes’ geschriften. Vanuit Testelt, met zijn prachtige, in lokale ijzerzandsteen opgetrokken, Sint-Pieterskerk en de voormalige abdijwatermolen aan de Demer gaat het via een fikse klim over de Voortberg richting Vierkensbroek waar we even op adem komen aan de vroegere turfputten; de ‘Testeltse kuilen’. Daarna gaat het door de ‘achtertuin van het geboortehuis van Ernest Claes’, de Demerbroeken en Kloosterbeemden naar Zichem, een markante Demernederzetting die reeds in de 5de/6de eeuw ontsproten is aan de bevaarbare Demer. Hier houden we halt voor een versterkend hapje in een van de lokale eetgelegenheden. (Wie zijn picknick verkiest, die zoekt een leuk plekje rond of op het marktplein) Nadien even langs ‘het vat van Zichem’, net uit de steigers; het unieke marktplein, de Sint-Eustachiuskerk en de voormalige graanwatermolen uit 1771. De Demer begeleidt ons daarna terug naar ons vertrekpunt. In het totaal zullen we dan een kleine 16 km met de benenwagen afgelegd hebben.

ZONDAG 24 SEPTEMBER OM 14.30 UUR

TOURINNES EN NODEBAIS

o.l.v. Ernst Gülcher

 

Vertrekplaats: Dorpsvijver aan de Place Communale, Rue de l’Etang, 1320 Beauvechain (Nodebais)

Duur: uiterlijk tot 17.30 uur

 

We steken eens even de taalgrens over om op verkenning te gaan in het wondermooie Nodebais en Tourinnes-La-Grosse. Kenners weten wel dat beide dorpen bekend zijn om hun mooie natuur, maar ook vanwege hun oude erfgoedgebouwen en eigentijdse kunst en cultuur. Voor deze gezellige familiewandeling slaan Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en Action Environnement Beauvechain de handen in elkaar en zal er naast Ernst Gülcher ook een franstalige gids zijn uit de streek.

 

 

Maandag 25 september om 14.30 uur

 

Light-wandeling: eiken in de stad o.l.v. Ana Costa

Vertrekplaats: binnenplein van de bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat, Leuven of via de hoofdingang in de Diestsestraat

Afstand: ongeveer 4 km / 2 uur

 

De wandeling gaat langs een zestal verschillende soorten eiken in de binnenstad. Sommige eiken maken nu al jaren deel uit van de omgeving (de gewone voorbijganger merkt ze bijna niet meer op), andere schuilen tussen andere bomen. Deze wandeling is toegankelijk voor rolstoelen en buggy's.

 

 

 

 

TERUG NAAR TOP

OKTOBER 2017

ZONDAG 1 OKTOBER OM 14.30 UUR

VOSSEM - RAFFELBERG

o.l.v. Jan Aerts

 

Vertrekplaats: Pastorieplein, Dorpsstraat 9, 3080 Vossem (Tervuren) (GPS: N  50,835595   O  4,560978)

Afstand/duur: ongeveer 6,7 km / 2.30 uur

 

We volgen de Voer een eindje stoomopwaarts en lopen dan het plateau op richting Duisburg. Onderweg zien we restanten van de oude trambedding. Vanaf het hoogste punt volgen we de vroegere stoomtrambedding langs houtkanten en bosranden tot we het Raffelberghof in zicht krijgen. We wandelen door het open veld richting Brede weg en genieten van het golvend landschap. We dalen terug af naar de Voer en komen via een kerkwegel terug aan de oude pastorie. Deze wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.

 

 

VRIJDAG 6 – ZONDAG 8 OKTOBER

GROOT BUSHCRAFT-WEEKEND IN DE KLUIS IN SINT-JORIS-WEERT

 

Meer info vind je op: https://www.natuurpunt.be/agenda/groot-bushcraft-weekend-2017-21318

Met VHM wederom als partner!

 

 

ZONDAG 8 OKTOBER OM 10.30 UUR EN 14 UUR

TIJD VOOR VRIJE TIJD: NATUUR- EN ERFGOEDWANDELING AAN HET ZOET WATER EN IN HEVERLEEBOS EN MEERDAALWOUD

o.l.v. Ernst Gülcher en Hugo Dehennin

 

Vertrekplaats: GC De Roosenberg, M. Noëstraat 15 in Oud-Heverlee (Zoet Water)

Organisatie: Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud samen met NEOS, De Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee, OKRA Haasrode, de Radijs en PASAR.

 

In het kader van de activiteiten tijdens het evenement van de gemeentelijke Cultuurraad, ‘TIJD VOOR VRIJE TIJD. Kom en doe mee’, nemen onze gidsen Ernst Gülcher en Hugo Dehennin jullie mee op een natuur-en erfgoedwandeling langs het Zoet Water en in Heverleebos. We wandelen samen in deze omgeving (max. 7 km) langs alles wat de rijke natuur en het erfgoed hier te bieden hebben. Samen kunnen we nadenken over verleden en toekomst van dit ‘Hof van Steenbergen’.

Er is een vertrek voorzien om 10u30 en om 14 uur vanaf GC De Roosenberg. Aanmelden kan vooraf aan de onthaalstand in de zaal maar is niet echt verplicht. Deelname is gratis. Mogelijkheid om vooraf in te schrijven via de website van de gemeente (www.oud-heverlee.be) of via de website van de VHM (www.vhm.be) of rechtstreeks online via de link: www.kriterion.be/data/forms/OH/inschrijvingsformulier.php

 

VRIJDAG 13 OKTOBER OM 14 UUR

INHULDIGING NATUURLEERPAD DIJLEWOLVENPAD

o.l.v. Yvette Toison

 

Locatie: het Van Dalepark, ingang via parking Naamsestraat nr. 80 in Leuven

Plechtige inhuldiging (met drink) van een nieuw belevingspad in de stad, in aanwezigheid van schepen van Onderwijs en Leefmilieu Mohamed Ridouani en provinciale gedeputeerde voor Milieu Tie Roefs.

 

 

ZONDAG 15 OKTOBER OM 14.30 UUR

TRAGE WEGEN-WANDELING HAASRODE – BLANDEN

 o.l.v. Paul Pues, Hugo Dehennin & Ernst Gülcher

 

Vertrekplaats: kerk van Blanden, Kartuizersstraat 1B in Blanden.

 

De jaarlijkse Dag van de Trage Weg laten we niet aan ons voorbijgaan. We maken een rondtour (zo’n 6,5 kilometer) door dit deel van Oud-Heverlee om eens alles te weten te komen over de oude en nieuwe voetwegen en hoe het daar mee gesteld is. Er is de laatste jaren veel gebeurd, er staat ook nog het een en ander in de steigers en hier en daar proberen eigenaars nog altijd hun illegale afsluitingen van publiek geregistreerde voetwegen tegen beter weten en de redelijkheid in te handhaven. Paul Pues weet hier absoluut alles over en zal ons gidsen, begeleid door Ernst Gülcher en Hugo Dehennin. In samenwerking met de Milieuadviesraad van Oud-Heverlee.

 

 

ZONDAG 22 OKTOBER OM 14.30 UUR

VIERSEIZOENENWANDELING: DOODE BEMDE

o.l.v. Heidi Bertels

 

Vertrekplaats: parking op het einde van de Reigersstraat in Sint-Joris-Weert

Openbaar vervoer: bus 337 -  Halte “Heide”

 

We wandelen door de Doode Bemde of de vallei van het “verloren land” ten zuiden van Leuven. Deze gronden waren weinig bruikbaar voor landbouw wegens hun drassige aspect en de regelmatige overstroming van het gebied door de meanderende Dijle. Het is een natuurreservaat van ongeveer 280 ha groot en het pad leidt ons langs schilderachtige landschappen en bijzondere natuurwaarden. Als je er meer over wil te weten komen, wandel met ons mee doorheen de vier jaargetijden. Niet toegankelijk voor rolstoelen of buggy’s.

ZONDAG 29 OKTOBER OM 14 UUR

MEERDAAL: BEELDJESWANDELING

o.l.v. Paul Van Bruystegem

 

Vertrekplaats: Parking Speelberg, Weertsedreef in Sint-Joris-Weert

Duur: ongeveer 2 uur

 

We bekijken het bos vanuit de fantasiewereld. Wat heeft de mens in het bos laten verschijnen? Wat prikkelt zijn fantasie? Hoe komen wij zelf in contact met de mystieke wereld? We dromen tijdens deze wandeling zelfs even weg van onze dagelijkse werkelijkheid.

 

 

MAANDAG 30 OKTOBER OM 14 UUR

LIGHT-WANDELING: BOSRANDEN

o.l.v. Luc Dekeyser

 

Vertrekplaats: parking gemeentehuis in Vaalbeek

Afstand/duur: ongeveer 3 km / 2.30 uur

 

Bij de ecologische en recreatieve waardebepaling van bossen speelt de aanwezigheid van een gevarieerde bosrand een voorname rol. Deze overgangszone naar het bos kan een belangrijke habitat zijn voor talrijke dier- en plantensoorten maar ook de bosgebruiker vindt er zijn gading.

Deze vijfde verkenning gaat langs de zuidelijke bosrand van het Heverleebos. De regio Meerdaal van het Agentschap voor Natuur en Bos voert er sinds enkele jaren een beheer waarbij wordt geijverd voor een gevarieerde bosrand.

 

 

 

TERUG NAAR TOP

INVENTARISATIE HOLLE WEGEN

 Dinsdag 15 augustus om 19 uur

 

Overijse-Tomberg

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats: Venusberg (Leemveldstraat tot het einde volgen) in Overijse

_____________________

 

Dinsdag 29 augustus om 19 uur

 Huldenberg

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats: kruispunt De Limburg Stirumlaan, E. Gillisstraat.

De meesten zullen het niet beseffen, maar het Dijleland heeft de hoogste dichtheid aan holle wegen van West-Europa. Het zijn er maar liefst 1500, verspreid over het grondgebied van de 10 gemeenten van het Dijleland. Ruim 10 jaar geleden werden ze allemaal één voor één bezocht om op te lijsten welke planten er te vinden zijn. Dat leverde een ongelofelijke schat aan informatie op. Je zou het kunnen beschouwen als een historisch document.

In 2016 hebben we opnieuw een reeks van deze kleine landschapselementen bezocht om na te gaan hoe de situatie veranderd is. In 2017 zetten we dit werk verder. Wie geïnteresseerd is om mee op stap te gaan en de flora van deze ravijnen te leren kennen, kan aansluiten. Opgelet! Dit zijn geen gewone natuurwandelingen; we vullen de avond met het op naam brengen van plantensoorten, we maken gebruik van de flora en maken soortenlijsten. Dus: mensen die eens flink de benen willen strekken blijven misschien op hun honger zitten.

TERUG NAAR TOP