VRIENDEN VAN HEVERLEEBOS EN MEERDAALWOUD vzw

VHM vzw - Infocentrum Waversebaan 66, 3001 Heverlee - Telefoon en fax: 016/23 05 58 - e-mail: infocentrum@vhm.be

VHM WANDELINGEN

APRIL 2017

ZONDAG 23 APRIL OM 14.30 UUR

HOLLEWEGENWANDELING IN OPVELP-BIERBEEK

o.l.v. Hugo Dehennin

 

Samenkomen: parking Cultureel Centrum De Velpe, Velpestraat 47, Opvelp (Bierbeek)

Afstand: ongeveer 5,5 km // 2,5 uur

 

We volgen een tijdlang de Velpe, een bijriviertje van de Demer, en zien hoe ze deels ‘gesaneerd’ werd en deels haar vrije loop mocht behouden. De prachtige holle wegen die wij volgen hebben ieder hun specifieke plantengroei.  Deze holle wegen leiden ons langs enkele imposante hoeven en langs drie kleine, maar schitterende natuurgebiedjes. Is dit landelijke stuk Opvelp voor jou onbekend gebied? Dan is deze wandeling beslist een aanrader!

 24 APRIL OM 14.30 UUR

LIGHT-WANDELING: BOMEN IN DE STAD

o.l.v. Yvette Toison

 

Samenkomen: Grote Markt Leuven, aan de moeraseik

Openbaar vervoer: Halte Pieter De Somerplein

Afstand: ongeveer 2 km / 2 uur

 

Wel en wee van bomen in de stad !

Sedert de vroegste tijden is de mens afhankelijk geweest van bomen. Met het hout maken we vuur, meubels en huizen. Bomen geven ook voedsel. Maar welke voordelen bieden bomen ons in de stad ? Hoe overleven bomen in de stad?

Bomen verbinden verschillende generaties, want ze overleven ons. Onze voorouders voelden om meerdere redenen een grote verering voor bomen.

Maar bovenal geven bomen ons het genoegen om er naar te kijken en in hun gezelschap te vertoeven

ZONDAG 30 APRIL OM 14.30 UUR

HEGGE, OP DE GRENS VAN LEEFDAAL EN VOSSEM

o.l.v. Jan Aerts

 

Samenkomen: Sint-Lambertuskerk Leefdaal, Kerkring/Dorpstraat, 3061 Leefdaal

Afstand: ongeveer 6,6 km // 2.30 uur

 

Via de Kerkring lopen we richting kasteel tot aan de Voer, die we geruime tijd stroomopwaarts volgen richting Vossem. Dan klimmen we wat hoger om een mooi uitzicht op de Voervallei te krijgen. Bij een kapel dalen we terug af naar de Voer en steken deze over. Een mooie holle weg tussen weiden en akkers brengt ons naar de plateaurand, waar we een goed idee krijgen van het golvende landschap. Via een als tunnel aanvoelende holle weg dalen we af naar Hegge. Wat verder lopen we door een essendreef terug naar het centrum van Leefdaal.

TERUG NAAR TOP

MEI 2017

MAANDAG 1 MEI OM 6 UUR

VROEGE VOGELWANDELING

o.l.v. Fernand Rochette

 

Vertrekplaats: parking recreatiepark Zoet Water, M. Noëstraat in Oud-Heverlee

 

We hopen dat het vogelkoor zo voltallig mogelijk is en forté zingt op deze ‘dag van de arbeid’. We trachten zoveel mogelijk verscheidenheid in onze waarnemingen te realiseren. Daartoe wandelen we langs water (vijvers en beekje), langs holle wegen, weiden en bos. Laat de ijsvogel ons misschien in de steek dan genieten we zeker van de futen, de vinkjes, boomklevers, spechten…

 

Met aansluitend ontbijt in café In De Molen. Meer info en inschrijvingen ontbijt: zie elders op de site

___________________

 

ZONDAG 7 MEI OM 14.30 UUR

ABDIJ VAN PARK

o.l.v. Mia Brugmans

 

Vertrekplaats: parking Abdij van Park in Heverlee. Vergeet uw blauwe schijf niet!

Duur: 2 uur

 

We wandelen in de groene zone rond de Abdij van Park en we leren wat bij over de natuur, de planten en de dieren in de maand mei. Velen vinden mei de mooiste natuurmaand en 'U moet niet vergeten: de Meien zijn betrekk'lijk dun gezaaid' (Annie M.G. Schmidt).

We geven u ook een stand van zaken van de werken aan de vijvers, de restauratie van de gebouwen, de weide en het veld.

___________________

 

ZATERDAG 13 MEI VANAF 13 UUR

OXFAM FAIR TRADE NATUURWANDELING

o.l.v. Yvette Toison

Vertrekplaats: Oww Leuven, Parijsstraat 56 in Leuven

 

Op 'World Fairtrade Day' (zaterdag 13 mei) organiseert Oxfam Wereldwinkels regio Leuven een heuse Oxfam Fairtrade natuurwandeling in de stad. Op stap voor het Zuiden in samenwerking met Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw én Natuurpunt Leuven. Vertrek tussen 13 uur en 14.30 uur in Oww Leuven (Parijsstraat 56) voor een (h)eerlijke natuurwandeling in de stad met diverse proevertjes onderweg. Vanaf 15 uur zijn er optredens en animatie op het Joris Helleputteplein. Kostprijs: € 3 voor volwassenen en € 2 voor kinderen onder 12 jaar. Inschrijven via: regioleuven@oww.be

ZONDAG 14 MEI OM 14.30 UUR

NATUUR IN DE STADSRAND: HET ARENBERGPARK

o.l.v. Annelies Wouters en Rika Van Kersschaever

 

Vertrekplaats: De "nieuwe" parking aan de rand van het park, waar de Dijle de Celestijnenlaan kruist.

Openbaar vervoer: bus 2 of 616, halte Kasteel Arenberg

Afstand/duur: 4 km / 2,5 uur

 

Beheerders van natuurgebieden op het platteland zijn terecht meestal erg blij als ze de zeldzame bijenorchis, kale vrouwenmantel of addertong op hun terrein aantreffen. In Leuven vinden we al die soorten in het Arenbergpark. Dit park is één van de grootste groene longen in de stadsrand en een enorm divers gebied met graslanden, een bos en een waterrijke parkomgeving. Tijdens deze wandeling verwachten we ook knolsteenbreek, muskuskruid, gewone vogelmelk, daslook, grote egelskop en echte koekoeksbloem. Die kunnen, o.a. dankzij een aangepast maaibeheer, allemaal in het park gedijen, en dat alles in een historisch kader van “onschatbare” waarde. Voor meer informatie, zie het artikel "Reigers in residence" op http://nieuws.kuleuven.be/node/15

___________________

 

ZONDAG 21 MEI OM 14.30 UUR

VOORJAARSBLOEIERS IN HET KOEBOS (PELLENBERG)

o.l.v. Marc Artois

 

Vertrekplaats: parking achter het Kasteel de Maurissens op het domein van het UZ Pellenberg, Weligerveld 6 in Pellenberg

 

Mei-maand, bloeimaand, het leven bloeit en boeit. In mei worden beloften tot werkelijkheid. De bomen staan in blad en het bos gaat zich sluiten boven anemonen en primula’s. Wij genieten van de laatste voorjaarsbloemenpracht in een 7 km lange wandeling door het Koebos en Bruulbos, door Pellenberg en Lovenjoel. We dwalen even af naar de kapel van de Heilige Sint-Ermelindis en gaan verder langs de plaats waar in 1831 de Prins van Oranje door Belgische kanonniers van zijn paard werd geschoten tijdens de Tiendaagse Veldtocht…

ZONDAG 28 MEI OM 14.30 UUR

DAG VAN HET PARK: SINT-DONATUSPARK

o.l.v. Yvette Toison en Etienne Franckx

 

Vertrekplaats: ingang Sint-Donatuspark, Tiensestraat in Leuven

 

In de reeks 'Parken en tuinen' heeft het Leuvens Historisch Genootschap (LHG) een eerste publicatie uitgebracht met een korte historische samenvatting van het Sint-Donatuspark. Zowel het ontstaan als de ontwikkeling van het park met zijn vele verhalen zullen tijdens deze wandeling in het park aan bod komen. Ook het natuurlandschappelijke aspect van het park zal belicht worden. Graag inschrijven via infocentrum@vhm.be

___________________

 

MAANDAG 29 MEI OM 14.30 UUR

LIGHT-WANDELING: PADDENPOEL

o.l.v. Ernst Gülcher

 

Vertrekplaats: parking camping La Hêtraie, Rue de Weert-Saint-Georges (de baan tussen Sint-Joris-Weert en Nethen) in Nethen

Openbaar vervoer: bus 344

 

We ontdekken de Paddenpoel en andere oude vijvers in het Meerdaalwoud. De appel- en mispelbomen zijn dan al wel uitgebloeid, maar in het Paddenpoeldal is er altijd van alles te zien. De bron die het dal gevormd heeft, geeft het properste water van heel Vlaanderen en dat betekent dat er allerlei soorten mooie planten groeien in de moerassige bodem. We komen ook nog langs de Hertebron en de Kluisbron. Dorst zal je dus niet hebben. Ooit waren er hier tien vijvers uitgegraven op last van de hertog van Arenberg en daarvan zijn er nu nog twee in goede staat. We stappen helemaal tot aan de Weertsedreef om daar de ‘verloren vijver’ aan de boshut te bewonderen en maken -  als de tijd en energie het toelaten - nog een ommetje langs de Tiense Groef en de Romeinse grafheuvels aan de Nethense baan.

TERUG NAAR TOP

JUNI 2017

ZONDAG 4 JUNI OM 14.30 UUR

BOSRANDEN

o.l.v. Luc Dekeyser

 

Vertrekplaats: Einde van Rue du Petit Paradis in Hamme-Mille. Te bereiken via Naamsesteenweg, vanuit Blanden richting Namen t.h.v. restaurant Le Val-Duc links inslaan.

Openbaar vervoer: bus lijn 18 van de TEC

Afstand: 2,5 uur

 

Bij de ecologische en recreatieve waardebepaling van bossen speelt de aanwezigheid van een gevarieerde bosrand een voorname rol. Deze overgangszone naar het bos kan een belangrijke habitat zijn voor talrijke dier- en plantensoorten maar ook de bosgebruiker vindt er zijn gading.

Deze vierde tocht gaat langs de zuidelijke bosrand van het Meerdaalwoud. We kunnen er genieten van de mooie vergezichten en gave bosranden.

 

___________________

 

ZONDAG 11 JUNI

WANDELING VROEDMEESTERPADFEESTEN HULDENBERG

 o.l.v. Ernst Gülcher en Hugo Dehennin

 

Meer info over vertrekplaats/-uur en traject vind je binnenkort op www.vhm.be (onder ‘kale m / 2,5 uur

 

We starten de wandeling in het abdijpark en wandelen langs een vijver en verschillende oude bomen. Via een smal pad komen we in het Warandebos waar we de Molenbeek volgen.Via het moerasbos komen we in de Prinsendreef en zien we in de verte het kasteel van de Prinsen de Merode. Terug in het Warandebos passeren we een kapel en kunnen we genieten van een beukenkathedraal. We omcirkelen het domein Eikelenbos en komen zo terug aan de sporthal.

VWOENSDAG 21 JUNI OM 19.15 UUR

MIDZOMERWANDELING DOODE BEMDE

o.l.v. Piet De Becker

 

Vertrekplaats: NMBS station Oud-Heverlee

 

Om 19.32 uur vertrekken we met de trein vanuit het station van Oud-Heverlee (spoor 2) naar het station van Sint-Joris-Weert. Je wordt verondersteld om zelf uw treinticket op voorhand te kopen (dat kan bij een ticketautomaat op perron 1 aan het station van Oud-Heverlee – standaardbiljet voor een volwassene kost 2.2 euro). We wandelen van Sint-Joris-Weert terug naar Oud-Heverlee door de Doode Bemde. Onderweg wordt uitleg gegeven over de laatste nieuwtjes rond het beheer van het natuurreservaat. Einde rond 22 uur aan het station van Oud-Heverlee.

___________________

 

VRIJDAG 23 JUNI OM 22 UUR

GLIMWORMENEXCURSIE

o.l.v. Germaine Heeren

 

Vertrekplaats: Bovenbergstraat 15, 3020 Veltem-Beisem

 

De kleine glimworm is de enige glimworm waarvan de vliegende mannetjes, ook vuurvliegjes genoemd, licht afgeven. Zij komen in Vlaams-Brabant maar op 3 plaatsen meer voor en één daarvan is de Bovenberg in Veltem-Beisem. Alleen in de korte paartijd, eind juni, kan je ze waarnemen en dan nog enkel een half uurtje rond valavond. Het is een betoverend spektakel dat je nooit zal vergeten. Voor éénmaal mogen de juniors misschien ook eens laat opblijven en meekomen? Wij duimen voor een zwoele vroeg-zomeravond, want als het regent geven vuurvliegjes verstek.

ZONDAG 25 JUNI OM 14.30 UUR

GRUBBE-HOGENBOSWANDELING

o.l.v. Jan Aerts

 

Vertrekplaats: Gesloten jeugdinstelling “De Grubbe”, Hollestraat 78, 3078 Everberg

(GPS: N 50,870709  O 4,579152)

Openbaar vervoer: bus 351,651 halte Aan de leeuwen (1,3km) / bus 317,318 halte Kasteel (1,7km)

Afstand: 6,8 km / 2,5 uur

 

Via een diepe holle weg dalen we af naar de voet van de Everberg, een beboste ijzerzandsteenheuvel. Wat verder krijgen we zicht op de dorpskern van Everberg en lopen via de velden naar een brug onder de E40. Zacht klimmend komen we in de Hogenbos met overwegend beukaanplanting. Aan de rand van Vrebos lopen we door een klein dal en volgen dan een hobbelig parcours door 2 kleinere bossen. Een smal pad naast de E40 leidt ons terug naar de Grubbe.

___________________

 

MAANDAG 26 JUNI OM 14.30 UUR

LIGHT-WANDELING: BOSRANDEN

o.l.v. Luc Dekeyser

 

Vertrekplaats: Einde van Rue du Petit Paradis in Hamme-Mille. Te bereiken via Naamsesteenweg, vanuit Blanden richting Namen t.h.v. restaurant Le Val-Duc links inslaan.

Openbaar vervoer: bus lijn 18 van de TEC

Afstand: 2,5 uur

 

Bij de ecologische en recreatieve waardebepaling van bossen speelt de aanwezigheid van een gevarieerde bosrand een voorname rol. Deze overgangszone naar het bos kan een belangrijke habitat zijn voor talrijke dier- en plantensoorten maar ook de bosgebruiker vindt er zijn gading.

Deze vierde tocht gaat langs de zuidelijke bosrand van het Meerdaalwoud. We kunnen er genieten van de mooie vergezichten en gave bosranden.

TERUG NAAR TOP

JULI 2017

ZONDAG 2 JULI OM 14.30 UUR

KUNST VOER (BERTEM)

 o.l.v. Paul Van Bruystegem

 

Vertrekplaats: Dorpsplein in Bertem

Afstand/duur: ongeveer 5 km / 2 uur

 

De natuur is een groot kunstwerk op zich, het is een hele belevenis  om naar die volmaakte harmonie te kijken. Vermits de mens , of wij dat willen of niet, een deel is van de natuur, gaan de kunstenaars van Bertem werken plaatsen langs de voer, de koeheide, de velden en alzo “proberen” de creaties in het groen te vervolmaken. Wij, de recensenten, zullen tijdens de wandeling ons striemend oordeel vellen.

___________________

 

ZONDAG 9 JULI OM 14.30 UUR

DE VOER VAN BRON TOT MONDING - GEDEELTE LEEFDAAL – BERTEM

o.l.v. Roel Verbeeke

 

Vertrekplaats: Sint-Lambertuskerk Leefdaal.

Openbaar vervoer: De Lijn: nr. 316 Leuven-Sterrebeek-Kraainem of nr. 616 Leuven-Bertem-Moorsel-Zaventem. Halte Kerk Leefdaal.

Afstand: ongeveer 8 km

 

De kerk van Leefdaal en de omgeving ervan zijn historisch markant. Via de dreef komen we langs het kasteel, dat eveneens een oud verhaal heeft. Een pad leidt ons langs de kronkelende Voer stroomafwaarts tot aan de romaanse Sint-Veronakapel op de rand van Bertem. Van daaruit bereiken we via een holle weg en langs een plek waar geprobeerd wordt de hamster  aan te trekken en 's winters velduil en kiekendief worden gespot, het Brabants plateau. Daar ontvouwt zich een weids uitzicht over de Voervallei. Na een lus door het glooiende landschap komen we terug uit in Leefdaal tegen ca. 17u.

ZONDAG 16 JULI OM 14.30 UUR

VIERSEIZOENENWANDELING DOODE BEMDE

 o.l.v. Heidi Bertels

 

Vertrekplaats: parking op het einde van de Reigersstraat in Sint-Joris-Weert

Openbaar vervoer: bus 337 -  Halte “Heide”

___________________

 

ZONDAG 23 JULI OM 14.30 UUR

MERBEEKWANDELING BIERBEEK-LOVENJOEL (WILDERHOF)

o.l.v. Hugo Dehennin

 

Vertrekplaats: parking kasteel Wilderhof, Dreefstraat 17, 3360 Bierbeek. Rijd de Dreefstraat in via de Korbeek-Losestraat, niet via de Ruisbroekstraat!

Openbaar vervoer: Lijn 7 Bertem-Bierbeek (halte Dreefstraat) of Lijn 8

Afstand: ongeveer 7 km / 3 uur

 

Op een goede kilometer van het centrum van Korbeek-Lo wandelen we in het Bierbeekse gehucht Meerbeek (Merrebeek voor de locals) in een oase van rust tot in het Groot Park van Lovenjoel. Natte ruigten, bosranden, open veld met sporen van onze agrarische geschiedenis… het is er allemaal. Als je van mooie landschappen houdt is deze wandeling een aanrader!

 

 

 

ZONDAG 30 JULI OM 14.30

NAAR DE MOMMEDEEL

o.l.v. Ernst Gülcher

 

Vertrekplaats: parking Bremberg, Boetsenberg in Haasrode

 

Een ontdekkingstocht naar het bosreservaat Mommedeel in het Mollendaalbos. Dit is één van de mooiste plekken in het Meerdaalwoud, waar je zowat alles vindt dat de natuur te bieden heeft: bomen van alle soorten, een zeer boeiende onderetage van struiken en kruiden, stromend bronwater, moeras een amfibieënpoel, maar ook een kleine toekomstige heidevlakte. Tijdens de wandeling besteden we veel aandacht aan het bijzondere bosbeheer op deze plek met onder meer aandacht voor de goede redenen om in dit reservaat de dennen te behouden en niet te vervangen door inheemse loofbomen. We gaan sporen zien van wilde zwijnen en van reeën en de (voorlopig nog) resten van een grote dassenburcht. Trek goede watervaste schoenen aan want het terrein is zeker niet helemaal vlak en kan hier en daar drassig zijn. Trek best een lange broek aan tegen netels, bramen en teken.

___________________

 

MAANDAG 31 JULI OM 14.30

LIGHT WANDELING: ARBORETUM HEVERLEEBOS

 o.l.v. Louis De Smet

 

Vertrekplaats: parking arboretum, Naamsesteenweg in Heverlee

Openbaar vervoer: bus TEC 18

Duur: 2 uur

 

Maak kennis met zowel inlandse als uitheemse bomen en struiken. Rustig tempo met talrijke stopplaatsen. Deze wandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers.

TERUG NAAR TOP

GRASLANDEXCURSIE

Dit zijn geen rustige avondwandelingen. Graslandpercelen van het natuurreservaat de Doode Bemde worden grondig geïnventariseerd op plantensoorten.

 

WOENSDAG 17 MEI OM 19 UUR

GRASLANDEXCURSIE

o.l.v. Piet De Becker

 

Vertrekplaats: parking Doode Bemde op het einde van de Reigersstraat in Sint-Joris-Weert

WOENSDAG 24 MEI OM 19 UUR

GRASLANDEXCURSIE

o.l.v. Piet De Becker

 

Vertrekplaats: Dijlestraat 10A in Sint-Joris-Weert (parkeren ter hoogte van de Appeljée)

 

WOENSDAG 31 MEI OM 19 UUR

GRASLANDEXCURSIE

o.l.v. Piet De Becker

 

Vertrekplaats: ingang Doode Bemde in de Elsenstraat in Neerijse

WOENSDAG 7 JUNI OM 19 UUR

GRASLANDEXCURSIE

o.l.v. Piet De Becker

 

Vertrekplaats: Wolfshaegen in Neerijse (parkeren net naast (ten oosten van) rusthuis Ter Meeren)

TERUG NAAR TOP

INVENTARISATIE HOLLE WEGEN

Dinsdag 25 april om 18.30 uur

 

BIERBEEK, WARANDEVIJVER

 o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats:

parking Weertsedreef, richting Sint-Joris-Weert. Vandaar carpoolen we naar de Warandevijver

___________________

 

Dinsdag 9 mei om 19 uur

 

NEERIJSE

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats:

kruispunt Langerodestraat/Jan Vranckxstraat

 

Dinsdag 23 mei om 19 uur

 

KORBEEK-DIJLE

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats:

parking Moeys

 

___________________

 

 

Dinsdag 20 juni om 19 uur

 

LOONBEEK - HULDENBERG

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats:

kruispunt Margijsbosweg, Nijvelsebaan, Grote Keistraat

 

Dinsdag 4 juli om 19 uur

 

BIERBEEK

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats:

oud boshuis “Brise-Tout”, Sint-Joris-Weertstraat in Bierbeek (Mollendaal)

___________________

 

Dinsdag 18 juli om 19 uur

 

BLANDEN

o.l.v. Rik Lenaert

 

Vertrekplaats:

Kartuizersstraat (volgen tot aan bosrand Meerdaalbos)

TERUG NAAR TOP