Doode Bemde
Doode Bemde bij avondlicht

Natuur op zijn best

De Doode Bemde is een uniek natuurreservaat van bijna 300 ha groot. Het ligt aan weerszijden van de rivier de Dijle op het grondgebied van Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Neerijse (Huldenberg) en Korbeek-Dijle (Bertem). De Dijle bezit hier nog haar oorspronkelijke meanders en mag er regelmatig buiten haar oevers treden. Dit zorgt er voor een grote verscheidenheid aan biotopen.

Het is het grootste private natuurreservaat van Vlaams-Brabant.

De naam van het natuurreservaat kan eenvoudig verklaard worden. 'Doode' slaat op het ongeschikt zijn van de gronden voor de landbouwers. Een 'Bemde' is een vochtig grasland. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de Doode Bemde alles behalve doods: voor vele dieren en planten is het ideale biotoop.


Het natuurgebied De Doode Bemde is vrij toegankelijk op de wandelwegen. We proberen de paden zo goed mogelijk begaanbaar te houden. In natte periodes is dat echter zeer moeilijk. Door de intensieve betreding en de lemige bodem ontstaat dan al snel modder.


REGENWEER = LAARZEN IN DOODE BEMDE

De Doode Bemde nodigt uit om te wandelen.


Het reservaat is te bezoeken via 2 wandellussen (de blauwe en de rode wandeling) van elk ongeveer  5 km.

Je kan beide wandelingen ook probleemloos combineren aangezien ze een deel van hun parcours gemeenschappelijk hebben. Er zijn twee vogelkijkhutten,

Parkeerplaats vindt u aan de Reigersstraat in Oud-Heverlee of aan het Kasteel van Neerijse.

Het station van Sint-Joris-Weert ligt op ongeveer 1 km van de ingang van de Doode Bemde.

U kan een wandeling met een gids door de Doode Bemde aanvragen via ons infocentrum.


Klik op onderstaande foto's voor meer info over dit natuurgebied: