Klimaatwerf


Koesterbomen


Klimaatwerf "1001 Bomen: Vind-Ik-Leuk"

Wij vinden bomen eigenlijk heel gewoon. Ze behoren bij de aankleding van de stad. Ze produceren zuurstof en zuiveren de lucht. We vinden schaduw en koelte onder hun brede kroon. Ze geven rust in de drukte van de stad. Bomen kunnen eeuwenoud worden. Bovendien vertellen bomen in de stad hun eigen verhaal: legendes, historische feiten, gekke weetjes of interessante boomverhalen. Wij kunnen niet zonder bomen. Bomen verdienen onze verwondering, ons respect en onze bescherming.


Daarom nodigden wij je uit om jouw koesterboom te nomineren. Deze bomen namen we op in een eregalerij. Een deskundige jury heeft de boom met het sterkste verhaal uitgekozen.


Ook na de einddatum bleven fanatieke boomliefhebbers hun nominatie doorsturen. Daaruit blijkt dat mensen zich verbonden voelen met hun stadsbomen.


Meerdere verhalen lokten een spontane glimlach uit vanwege de herkenbaarheid. Andere verhalen hadden eerder een trieste ondertoon. Waar inwoners vrezen voor het verdwijnen van hun prachtige bomen. Enkele veteraanbomen krijgen wat meer bekendheid


Deze lijst werd opgevraagd door de groendienst van Leuven. Zij willen bomen wat meer in de kijker zetten en zullen bij sommige exemplaren infobordjes plaatsen.

Hier is De Koesterbomen Eregalerij - deel 1:

Lut, Stien en Niels uit Heverlee: Thuja
Lut, Stien en Niels uit Heverlee: Thuja
Lut, Stien en Niels uit Heverlee: Thuja


Thuja


achter de Sint-Lambertuskerk te Heverlee


 


Deze wintergroene conifeer uit de Cipresfamilie  wordt ook ‘Levensboom’ genoemd, een boom uit het Bijbelse paradijs waarvan de vruchten eeuwig leven geven.


Volgens Lut genieten de kinderen  ervan om in die boom te klimmen, al generaties lang. Heb jij dat stiekem ook gedaan Lut? Stien en Niels vinden de boom super om in te klimmen!

Fille uit Wezemaal
Fille uit Wezemaal
Fille uit Wezemaal
Fille uit Wezemaal


Platanen


 

naast het oude gemeentehuis van Heverlee


 


De gewone plataan of Platanus acerifolia is een snelgroeiende kruising van de oosterse en de westerse plataan. De boom wordt dikwijls aangeplant voor schaduw en om zijn sierwaarde in straten en op pleinen. Opvallend is de afschilferende schors.


Fille heeft één vierde eeuw in de schaduw van deze platanen gewerkt in de bibliotheek van Heverlee.

Marleen en Tille uit Heverlee
Marleen en Tille uit Heverlee
Marleen en Tille uit Heverlee


Treurbeuk


 

in het Arenbergpark te Heverlee.


Fagus sylvatica ‘pendula’ of treurbeuk is een echte blikvanger. De slappe zijtakken hangen als gordijnen naar beneden, vaak tot op de grond.


Marleen vindt dat deze sierlijke boom een leuke speelhut is voor kinderen.

Bjorn uit Heverlee
Bjorn uit Heverlee
Bjorn uit Heverlee
Bjorn uit Heverlee


Zomereikenin het Arenbergpark bij het kapelletje.


Quercus robur of zomereik is een zeer lang levende, Europese , hardhout leverende loofboom. De eik heeft zich na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Europa naar onze streken verspreid. We noemen hem daarom een inheemse soort.


Voor Bjorn zijn deze eiken sinds lang zijn trouwe buren.

Wouter
Wouter
Wouter


Partij bomen en struiken

 


aan het kruispunt van de Tervuursepoort ter hoogte van de parking aan de frituur.


Het gaat om meerdere bomen en struiken die gefaseerd in blad komen en een groene emissiebuffer vormen voor de woningen van de Groenveldstraat.

Matthias uit Heverlee
Matthias uit Heverlee
Matthias uit Heverlee
Matthias uit Heverlee


Twee zomereiken

 

op de Toverberg in Egenhoven.


Quercus robur of zomereik is een lang levende, Europese, hardhout leverende loofboom. De eik heeft zich na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Europa naar onze streken verspreid. We noemen hem daarom een inheemse soort.


Vroeger was de Toverberg één en al weide en akkers, met een rijke natuur, maar sinds zoveel  jaar wordt het hier helemaal volgebouwd en dat is natuurlijk zonde. Op het hoogste stuk van de Toverberg staan gelukkig nog twee zomereiken.

Boswachter Marc uit Heverlee
Boswachter Marc uit Heverlee
Boswachter Marc uit Heverlee


Fladderiep

 


in Egenhovenbos.


Ulmus laevis behoort tot de iepenfamilie en komt van nature voor in Europa. De boom kan goed tegen periodieke hoge waterstanden, wat hem ten goede komt in het vochtige Egenhovenbos.


Marc schrijft: Een iep is een zeldzame verschijning. De fladderiep is vrij resistent aan de iepenziekte. In heel Heverleebos en Egenhovenbos weet ik er maar één staan. De iep was vroeger de eik van de arme mens. In oude kasten vind je nog veel iepenhout terug. Het hout heeft een tekening die ietwat aan de eik met zijn ‘spiegels’ doet denken.

Steven uit Rotselaar
Steven uit Rotselaar
Steven uit Rotselaar
Steven uit Rotselaar


Tamme kastanjesop de hoek van de Huttenlaan en de Prosperdreef (bij Woudlucht).


Castanea sativa of tamme kastanje is een loofboom uit de napjesdragersfamilie, die van nature voorkomt in het Middellandse zeegebied. Onderzoek heeft uitgewezen dat de boom al sinds de late IJzertijd in onze streken groeide. Waarschijnlijk hebben de Kelten de soort vanuit Zuid-Europa meegebracht omwille van de lekkere vruchten.


In zijn kindertijd keek Steven er elk jaar naar uit om met andere kinderen kastanjes te gaan rapen tussen de bladeren op de grond.